lauantai 28. helmikuuta 2015

Pataleipä Oliivilla ja Aurinkokuivatulla Tomaatilla


Alkuvuoden ehdoton somehitti ruokaresepteissä on Dick Lindertzin Pataleipä. Testasin aiemmin reseptin toimivaksi ja nyt vähän tuunasin sitä. Tämäkin ohje seurailee vahvasti alkuperäistä. Suolan määrän pienensin alkuperäisestä, koska oliivit tuo suolaisuutta taikinaan.

4 dl Rasvatonta Maitoa
1 pss Kuivahiivaa
9-10 dl Vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
2 rkl Sulatettua Voita

1 tl Suolaa
8-10 Kivetöntä Oliivia
6-8 Aurinkokuivattua Tomaattia

Puolita aurinkokuivatut tomaatit ja valuta siivilässä ylimääräinen neste pois oliivien kanssa.
Sekoita hiiva ja sokeri reilusti kädenlämpöiseen maitoon ja anna hiivan herätä 10 min. Lisää suola ja 4 dl vehnäjauhoja, sekoita haarukalla kunnes seos on tasaista. Lisää sulatettu voi, oliivit ja puolitetut aurinkokuivatut tomaatit. Lisää vähitellen 5-6dl vehnäjauhoja jatkuvasti sekoittaen kunnes taikina irtoaa reunoista, älä vaivaa! Peitä astia kelmulla ja anna kohota 40-50 min. Valitse iso kulho, koska taikina kohoaa runsaasti.
Laita pata tai vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen jauhotettu taikina. Taikinapalloa ei pidä muotoilla vaan se jätetään pataan sellaisena kun se sinne kaadettiin. Laita kansi pataan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla vähintään 25-35min. Käyttämäni pata ja kiertoilmauuni jätti taikinan 25min paistolla aavistuksen taikinaiseksi keskeltä, joten pidän ainakin sen puoli tuntia. Testaamalla selviää mikä on optimiaika kullekkin uunille. Poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-15 min).

2 kommenttia: