sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Ketoystävällinen Munakoisolasagne (myös gluteeniton)

Blogiin on nyt nelisen vuotta tullut kirjoiteltua reseptejä säännöllisen epäsäännöllisesti ja päivästä yksi alkaen olen tietoisesti jättänyt kaikki erikoisruokavaliot tämän touhun ulkopuolelle. 
Siihen on parikin syytä: Ensinnäkin en jaksa perehtyä eri allergioihin tai ruokavalioihin asioiden vaatimalla tarkkuudella joten jätän ne suosiolla sellaisille bloggareille jotka asioista tietävät minua enemmän.
Toisekseen ei huvita alkaa vänkäämään ihmisten kanssa asioista, että "kuuluuko tämä raaka-aine tähän ruokavalioon vaiko eikö"

Nyt jouduin menemään omalle epämukavuusalueelle ja haastamaan omaa osaamista kun vaimo on innostunut ketogeenisestä ruokavaliosta. Siinä kuulemma vältellään hiilareita ja sokereita viimeiseen asti. Tässä on ruokalusikallinen sokeria, mutta se ei kuitenkaan ole niin olennainen ainesosa etteikö sitä voisi jättää pois..
Se mikä itseäni taas helpotti niin proteiinia ja rasvoja saa kyllä olla :)
Myös gluteenittomat ihmiset voivat syödä tätä turvallisin mielin!

Päätin sitten tehdä lasagnea. Perinteiset lasagnelevyt on ohjeessa korvattu munakoisolla ja valkokastikeen asemasta laitoin lisää juustoa. Joku saattaa löytää yhtäläisyyksiä moussakaan, mutta minä kutsun tätä silti lasagneksi :D
Ohje on erittäin riittoisa. Tällä ruokkii isommankin perheen, mutta ei haittaa vaikka ruokaa jäisi myös seuraaville päiville. Maku varmasti vain paranee..

Mun oma mielipide ruoasta? Koostumus oli perinteistä lassea kosteampi, mutta maku oli oikeasti todella hyvä.

Käyttämäni mozzarella on niitä sellaisia yksittäispakattuja palloja á 125g. Pussissa myytävä raaste toimii varmasti yhtä hyvin jos ei palluroita satu sun kaupasta löytämään.
Cheddar on tästä blogista tuttua Jukolan Juustoa. Juustomestari on edelleen mun kaveri joten sen sain ilmaisena näytteenä. Mikä tahansa maku käy tähän ruokaan.

Paistinpannu saa olla mallia iso, koska sinne tulee tavaraa aika paljon. Jos sulla ei sellaista ole niin ruskista jauheliha suosista kahdessa erässä.

2 keskikokoista Munakoisoa (600-800g)

800g Naudan Jauhelihaa
2 isoa purkkia Mutin tomaattimurskaa (800g)
70g Tomaattipyreetä
2 kpl Sipulia
3 kpl Valkosipulin kynttä
1 kpl Paprikaa
2-3 oksaa tuoretta Timjamia
2 dl Ruokakermaa
250g Mozzarellaa
160g Cheddaria
1 rkl Sokeria
2 tl Suolaa
1 tl Valkopippuria
1 tl Oreganoa

Paistamiseen
Öljyä
Voita

Hienonna sipulit ja kuutioi paprika. Hienonna myös timjamin oksat pieneksi.
Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä sekä nokare voita ja lisää jauheliha. Laita mukaan myös sipulit ja paprika.
Kun jauheliha on ruskistunut niin lisää tomaattimurska, pyree, kerma sekä mausteet. Jätä paistinpannu levylle porisemaan hiljalleen. (kiertoilma)Uunin voit tässä kohtaa laittaa lämpeämään 180°c
Leikkaa munakoisosta pitkittäin terävällä veitsellä muutaman millin paksuisia leveitä viipaleita niin, että saat n.15kpl "lasagnelevyjä"
Itketä viipaleet ripottelemalla niihin hieman suolaa.
Tämän jälkeen raasta cheddarjuusto ja voitele uunivuoka.

Pyyhkäise talouspaperilla munakoisoviipaleet kuivaksi.
Aloita lasagnen kokoaminen niin, että laitat ensin jauhelihaa kerroksen vuoan pohjalle. Revi päälle mozzarellaa ja laita cheddarraastetta. Asettele seuraavaksi munakoisoviipaleita vuokaan. Tee toinen samanlainen kerros.
Viimeinen kerros kasataan järjestyksessä jauhelihatäyte, munakoiso ja loput juustoista.

Kypsennä uunissa n.50min ja anna vetäytyä rauhassa ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti