Suomessa syöntikelpoista ruokaa päätyy roskiin jopa 25kg jokaista henkilöä kohden.
Ruoka kun on täällä muutenkin verrattaen kallista ja se nousee uutisotsikoihin tasaisin väliajoin niin mun mielestä jokaisen kannattaisi tarkistaa omia kulutustottumuksia. Jokainen roskiin mennyt kilo on turhaa!
Atria* pyysi mua kertomaan omia vinkkejä siihen kuinka ehkäisen ruokahävikkiä. Listasin alle muutaman vinkin.
- Suunnittele ruoat etukäteen ja kirjoita kauppalista
Pienellä suunnittelulla ehkäisee hävikkiä kummasti ja kun menee kauppalistan kanssa ostoksille niin kaikki ainekset tulee ostettua eikä kärryyn eksy mitään ylimääräistä.
Niin hassulta kun se kuulostaakin, mutta älä mene nälkäisenä kauppaan ;) Silloin tekee mieli ostaa vähän kaikkea ja siinä on vaarana, että osa jää syömättä.
- Viimeinen käyttöpäivä
Jos omassa jääkaapissa esim. jauhelihan viimeinen käyttöpäivä lähestyy uhkaavasti niin älä heitä sitä pakettia pakastimeen ajatuksella "tehdään tästä sitten joskus ruokaa". Varmemmin se tulee käytettyä kun sen pakastaa valmiiksi ruskistettuna ja maustettuna.
- Kypsennä ja pakasta
Esimerkiksi kun ostan paketin missä on 4kpl broiskun fileitä niin harvemmin ne kaikki tulee syötyä yhdellä kertaa.
Valmistan silti ne kaikki sen sijaan, että laittaisin yhden fileistä kypsentämättömänä pakastimeen. Joskus on sellaisia päiviä, että teen lounaan vain lapsille niin silloin on helppo ottaa se valmiiksi kypsennetty broiskun file pakastimesta ja tehdä vaikkapa kanaa ja riisiä.
Merkkaa kaikki pakastimeen laitettavat rasiat/pussit ja laita niihin päivänmäärä. Ei ruoka loputtomiin säily vaikka sen pakastaisikin.
- Juurekset ja kasvikset saavat uunissa toisen mahdollisuuden
Pilko kasvikset uunivuokaan pyörittele oliiviöljyssä ja mausta. Samalla valmistuu vaikkapa kokonainen broileri.
Jos jääkaapista löytyy esim. paprikaa ja sipulia niin niistä voi valmistaa herkullisen lisukkeen pinaatti-ricotta broilerille.
- Tee pizzaa!
Itse ainakin rakastan erilaisia juustoja. Ne hieman jo kuivahtaneet kannikat voi näppärästi raastaa ja hävittää pizzan päälle.
Näillä vinkeillä pystyt vähentämään huomattavasti omassa keittiössä syntyvää hävikkiä :)
Elintarviketeollisuudessa hävikkiin kiinnitetään erityistä huomioita. Kun tuotantomäärät on isoja niin silloin puhutaan jo miljoonista kiloista ja euroista kun tarkastellaan syntyvää hävikkiä.
Atria on ottanut hävikin suurennuslasin alle jo viime syksynä ja se pyrkii systemaattisesti vähentämään eri prosesseissa syntyvää hävikkiä.
Onko sulla joku vinkki miten kotitaloudet voisivat vähentää roskiin menevän syöntikelpoisen ruoan määrää?
Jes, hyviä ja järkeenkäypiä vinkkejä. Ja tosiaan tuo merkintä ennen pakastusta on se A ja O, nimittäin mulla löytyy pakkasesta myös niitä merkitsemättömiä ja ne kyl loppuviimein menee aina suoraan roskiin, ei niistä epämääräisistä paketeista ota pirukaan selvää.
VastaaPoistaSama vika. Joskus myös itseltä löytyy pakastimesta on joku epämääräinen klöntti lihaa mistä ei edes tunnista, että mitä eläintä se on saatikka koska se on sinne laitettu.
PoistaNe kuivimmat juustonkannikat, joihin ei raastinkaan enää pure heitän kastikkeen tai keiton joukkoon sellaisenaan antamaan makua. Keitot ovat muutenkin hyvä tapa hyödyntää puolikkaat kesäkurpitsat, yksittäiset tomaatit, pataruokien haudutusnesteet jne.
VastaaPoistaToi juuston käyttäminen "lihaliemikuutiona" on kyllä hyvä vinkki!
PoistaTodella hyvät vinkit koottuna - suurta osaa niistä jo noudatetaan meidän taloudessa! Meillä tosiaan hävikki on minimoitu juuri etukäteissuunnittelulla ja sillä, että kaupassa käy vai kerran max. 2 krt viikossa. Pizza tai quesadillat ovat parasta hävikkiruokaa. Nyt pakastimen tyhjennysviikot käynnissä, eli iltaisin lämmitetään mm. lasagnea, keittoja ja syödään niitä marjoja : )eikä sorruta herätemielitekoihin tai -ostoihin!
VastaaPoistaJep! Kun suunnittelee etukäteen ruoat ja kauppalistan(ja myös noudattaa sitä) niin sillä pääsee jo pitkälle. :)
PoistaIso kasa hyviä vinkkejä!
VastaaPoista