keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Raikas Limelohi Grillistä

Lohen monikäyttöisyyttä olen jo pariin otteeseen blogissa kehunut. Oikean sivupalkin tunnistelistasta klikkaamalla "Lohi" löytyykin jo muutama erilainen variaatio maustamiseen. Tässä tulee listaan yksi vinkki lisää.
Löysin Valion sivuilta hyvän vinkin lohen valmistamiseen grillissä. Lohi maustetaan limen kuorella ja mehulla. Lisukkeena on yllättävästi Valion Maitorahkasta valmistettu yrttirahka.
Rahkan käyttö suolaisten ruokien kaverina oli itselleni uusi juttu. Alkuperäisen ohjeen pizzamausteen korvasin omalta kasvimaalta löytyvillä yrteillä. Tässäkin jokainen voi käyttää niitä omia mieltymyksiä rahkan maustamiseen. En laita mitään tarkkoja määriä yrteille tai suolalle, maistelemalla jokainen löytää omaan suuhun sopivat suhteet.
Myönnettäköön, että kun ensimmäisen kerran yrttirahkaa maistoin niin mietin "Kuinkahan tälläinen hapan maitorahka sopii limellä maustetun lohen kanssa?"
Epäily oli turha, koska rahka täydensi hienosti raikkaan lohen makua. Lisäksi vielä laitoin lautaselle tämän kesän hittiä, grillattuja uusia perunoita. Maustoin perunat timjami-rosmariinivoilla.
Jos perunat jättää pois niin tämä on täydellinen vähähiilihydraattinen resepti kun hiilarit on minimissä :)


500-600g Lohta
1 Limen kuori raastettuna+1/2 Limen mehu
Merisuolaa
Valkopippuria


Yrttirahka
1 prk/250g Valio Maitorahkaa
1 Valkosipulin kynsi
1 rkl Ruokakermaa
Suolaa
Paprikajauhetta
Tuoreita Yrttejä hienonnettuna:
Basilikaa
Persiljaa
Minttua
Ruohosipulia
Tilliä

Yrttirahka kannattaa tehdä jääkaappiin maustumaan pari tuntia ennen grillausta.
Sekoita rahkaan hienonnetut yrtit ja raastettu valkosipulin kynsi. Notkista ruokalusikallisella ruokakermaa.
Mausta suolalla ja ripauksella paprikajauhetta. Sekoita ja tarkista maku.

Jos haluat välttyä grillin pesulta niinkuin minä niin laita lohifilee ison foliopalan päälle ja taita reunat ylöspäin. Näin lohesta irtoava rasva ei tipu grilliin eikä kala pala ritilöihin kiinni.
Rouhi lohen pintaan myllystä merisuolaa ja valkopippuria. Raasta pinnalle limen kuori ja purista mehu puolikkaasta limestä lohen päälle. Anna lohen maustua tunnin ajan jääkaapissa niin maut tasoittuvat.
Grillaa lohta folion päällä kohtuullisella lämmöllä 15-20min fileen paksuudesta riippuen. Lohi on täydellisessä kypsyysasteessa kun se paksuimmaista kohdasta vielä punertaa, mutta lohkeaa helposti. Ylikypsä lohi narskuu edelleen ikävästi hampaissa :)
Laita kypsän lohen pintaan vielä tuoretta tilliä ja nauti kesäisen raikkaasta lohesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti