keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Sipulisämpylät

Nämä oli niin hyviä, että piti kirjoittaa resepti. 
Alunperin meinasin savulohisalaatin kaveriksi leipoa porkkanasämpylöitä, mutta porkkanat olikin loppu joten piti vähä soveltaa..
Näitä voi vaikka leipoa tulevana viikonloppuna isille aamupalaksi ;)

5 dl Vettä
2 Sipulia
10-11 dl Vehnäjauhoja
1 dl Kaurahiutaleita
1 pss Kuivahiivaa
1 rkl Siirappia
4 tl Suolaa
1/2 dl hyvälaatuista Oliiviöljyä



Laita reilusti kädenlämpöinen vesi (herätyslämpö 42°c) isoon kulhoon. Lisää kuivahiiva, siirappi, kaurahiutaleet ja suola.
Hienonna sipulit ja kuullota paistinpannulla muutama minuutti voi-öljyseoksessa. Laita pannulle myös ripaus suolaa ja mustapippuria. Kippaa sipulit kulhoon ja sekoita mukaan n.5dl jauhoja. Lisää loput jauhoista vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Lisää myös öljy loppuvaiheessa.
Taikina saa jäädä hieman löysäksi niin sämpylät säilyttävät kuohkeutensa. Kohota liinan alla 45-60min.
Lämmitä uuni 225°c
Levitä pöydälle jauhoja, jaa taikina 10-15 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Laita sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla vielä parikymmentä minuuttia.
Paista kiertoilmauunissa 15-20min kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita.

Nakkasin uunin pohjalle desin vettä juuri ennen luukun sulkemista niin sämpylöihin tuli mukavan rapea kuori.
Kun paistoaikaa oli jäljellä reilu 5min niin laitoin muutaman sämpylän pinnalle juustoraastetta. Sai samalla muutaman juustosämpylän.
Anna sämpylöiden vetäytyä hieman liinan alla ennen leikkaamista.



5 kommenttia:

  1. Testiin menee, näyttää hyvältä. Nirsompia varten täytyy pilkkoa sipuli hyvin-hyvin pieneksi. :)

    VastaaPoista
  2. Vielä kun sen kuullottaa pehmeäksi niin nirsommallekkin maistuu. Mun vanhin tyttö ei tykkää sipulista jos se näkyy, mutta hyvin näytti eilen maistuvan :)

    VastaaPoista
  3. Näyttää kyllä tosi hyviltä! Just mietin, etten oo aikoihin leiponut leipää/sämpylöitä. Nyt on hyvä syy, sillä tätä ohjetta on kyllä testattava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En just nyt keksi parempaa kuin uunituoreet sämpylät! :)

      Poista
  4. Käytin kuivattua sipulia jonka vielä myllytin hienoksi. Kaurahiutaleitten sijaan laitoin kauraleseitä. Erittäin maukkaita sämpylöitä tuli.

    VastaaPoista