lauantai 5. joulukuuta 2015

Paahtopaistipatonki

Ruokaisa paahtopaistipatonki menee loistavasti lounaasta tai kesällä piknik-koriin.
Yleensä tykkään naudanlihan syödä reilusti puolikypsänä, mutta patongin välissä saa liha olla kypsää ja mureaa. 
Patongin voi tehdä itse, mutta kaupasta ostettu tuore maalaispatonki käy oikein hyvin.
Itse laitoin täytteeksi remouladea, tomaattia, kurkkua ja goudaa.




Pari mun vinkkiä paistin kypsentämiseen uunissa..

- Ota liha vähintään puoli tuntia ennemmin huoneenlämpöön. 

- Poista terävällä veitsellä kalvot ja isoimmat rasvakasaumat

-Ennen uuniin laittamista suolaa ja pippuroi lihan pinta. Ruskista paisti kauttaaltaan kuumassa paistinpannussa. Laita pannuun tilkka öljyä ja nokare voita.

-Tökkää lämpömittari paksuimpaan kohtaan. Vähennä halutusta lämpötilasta 3 astetta koska kypsyminen jatkuu vielä uunista poistamisen jälkeen. 

- Jos naudan paistin haluaa punertavana niin hyvä sisälämpötila on n.60-63°c. 70°c paisti on jo kypsää. 

-Kääräise paistin ympärille folio ja anna vetäytyä. Pidän lihan aina puolet kypsymisajasta vetäytymässä ennen leikkaamista.

Eli paahtopaistipatonki valmistui mulla näin..

n.1 kg Naudan paahtopaistia
2 rkl kokonaisia Rosepippureita
2 rkl kokonaisia Viherpippureita
Merisuolaa myllystä
Voita ja Öljyä paistamiseen

Hyvää patonkia
Tomaattia
Kurkkua
Juustoa
Remouladea

Esilämmitä uuni 150°c
Murskaa rose -ja viherpippurit morttelissa. Kumoa ne esim. matalalle lautaselle. Rouhi merisuolaa kauttaaltaan lihan pinnalle. Tämän jälkeen pyörittele paisti murskatuissa pippureissa.
Kuumenna paistinpannulla öljy ja voi. Ota lihaan kaunis ruskea paistopinta kauttaaltaan ja nosta uunivuokaan. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja nosta vuoka uuniin.
Kun haluttuun lämpötilaan on kolme astetta nosta liha pois uunista ja anna vetäytyä folioon käärittynä n.30min. (Oma mittari näytti 67°c kun otin paistin pois)
Leikkaa paistista poikkisyin terävällä veitsellä ohuita siivuja. 
Jäljelle jääneistä siivuista saa tehtyä seuraavana päivänä herkullisia voileipiä.

Ps. Halkaise patonki ja laita juustosiivut halkaistulle pinnalle. Laita kuumaan uuniin kunnes juusto on hieman sulanut. Lisää loput täytteet ja syö hyvällä ruokahalulla :)




2 kommenttia: