5 dl Vettä
3 isoa Porkkanaa raastettuna
10-12 dl Vehnäjauhoja
1dl Kaurahiutaleita
25g Hiivaa tai pss Kuivahiivaa
1 rkl Siirappia
3 tl Suolaa
1/2 dl Rypsiöljyä tai Hyvälaatuista Oliiviöljyä
Käytä reilusti kädenlämpöistä vettä varsinkin jos käytät kuivahiivaa (herätyslämpö 42°c). Huomaa, että jos porkkanaraaste on jääkaappikylmää niin se laskee veden lämpötilaa reilusti. Lisää kuivahiiva/liota tuorehiiva. Lisää seuraavaksi porkkanaraaste, siirappi, suola ja kaurahiutaleet. Sekoita.
Lisää seuraavaksi n.5dl jauhoja. Lisää loput jauhoista vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Lisää myös öljy loppuvaiheessa.
Taikina saa jäädä hieman löysäksi niin sämpylät säilyttää kuohkeutensa. Kohota liinan alla 45-60min.
Lämmitä (kiertoilma)uuni 225°c
Levitä pöydälle reilusti jauhoja ja jaa taikina 10-15 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Laita sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla vielä parikymmentä minuuttia.
Paista uunissa 15-20min kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita.
Anna sämpylöiden hieman jäähtyä liinan alla ennen leikkaamista.
Vaikuttaa hyvältä ohjeelta. Täytyypä kokeilla kun saan käteni kuntoon.
VastaaPoistaOlen itse tehnyt ohjeella lukemattomia kertoja :)
PoistaTästä tuli kyllä kertaheitolla luottoresepti! Nyt kahtena päivänä tehnyt peräkkäin, ihan törkeen hyviä. Korvasin nestemäärästä 2dl soijamaidolla ja tungin taikinaan pari porkkanaa lisää. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaHei kiva kuulla! Tämä on kyllä hyvä resepti.
PoistaOhjeiden tuunaus omaan makuun on jopa suotavaa :)
jotta vieläkin terveellisemmäksi,jauhot spelttiä tai sihtijauhoja???????
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNämä sämpylät olivat todella helppoja ja herkullisia. Todella pehmeitä! Nam!
VastaaPoistaKiitos Reija :)
PoistaKomppaan edellistä eli sämpylät menivät kuin kuumille kiville. Perheen kranttu teinikin sanoi, että "näitä lisää!", se kertoo aika paljon. Siirapin puuttuessa laitoin saman verran sokeria ja osan vehnäjauhoista korvasin kauraisaa sämpyläjauhoa-jauhoseoksella. Kiitos!
VastaaPoistaKiva kuulla, että maistui :)
PoistaNeste ei jäähdy missään vaiheessa, kun lämmittää porkkanaraasteen mikrossa, kuten tein tämä aamuna ja laitoin vähän enemmän kaurahiutaleita. Tuli aivan ihania sämpylöitä, nam!
VastaaPoista