Niinkuin aina, etsin netistä reseptejä ja yhdistelen
niitä mieleiseksi. Tässä on takuuvarma ohje millä saa kuohkeita
porkkanasämpylöitä. Taikana siinä on maltillinen kohottaminen.
5 dl Vettä
3 isoa Porkkanaa raastettuna
10-12 dl Vehnäjauhoja
1dl Kaurahiutaleita
25g Hiivaa tai pss Kuivahiivaa
1 rkl Siirappia
3 tl Suolaa
1/2 dl Rypsiöljyä tai Hyvälaatuista Oliiviöljyä
Käytä reilusti kädenlämpöistä vettä varsinkin jos käytät kuivahiivaa (herätyslämpö 42°c). Huomaa, että jos porkkanaraaste on jääkaappikylmää niin se laskee veden lämpötilaa reilusti. Lisää kuivahiiva/liota tuorehiiva. Lisää seuraavaksi porkkanaraaste, siirappi, suola ja kaurahiutaleet. Sekoita.
Lisää seuraavaksi n.5dl jauhoja. Lisää loput jauhoista vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Lisää myös öljy loppuvaiheessa.
Taikina saa jäädä hieman löysäksi niin sämpylät säilyttää kuohkeutensa. Kohota liinan alla 45-60min.
Lämmitä (kiertoilma)uuni 225°c
Levitä pöydälle reilusti jauhoja ja jaa taikina 10-15 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Laita sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla vielä parikymmentä minuuttia.
Paista uunissa 15-20min kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita.
Anna sämpylöiden hieman jäähtyä liinan alla ennen leikkaamista.
Vaikuttaa hyvältä ohjeelta. Täytyypä kokeilla kun saan käteni kuntoon.
VastaaPoistaOlen itse tehnyt ohjeella lukemattomia kertoja :)
PoistaHei kiva kuulla! Tämä on kyllä hyvä resepti.
VastaaPoistaOhjeiden tuunaus omaan makuun on jopa suotavaa :)
jotta vieläkin terveellisemmäksi,jauhot spelttiä tai sihtijauhoja???????
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNämä sämpylät olivat todella helppoja ja herkullisia. Todella pehmeitä! Nam!
VastaaPoistaKiitos Reija :)
PoistaKomppaan edellistä eli sämpylät menivät kuin kuumille kiville. Perheen kranttu teinikin sanoi, että "näitä lisää!", se kertoo aika paljon. Siirapin puuttuessa laitoin saman verran sokeria ja osan vehnäjauhoista korvasin kauraisaa sämpyläjauhoa-jauhoseoksella. Kiitos!
VastaaPoistaKiva kuulla, että maistui :)
PoistaNeste ei jäähdy missään vaiheessa, kun lämmittää porkkanaraasteen mikrossa, kuten tein tämä aamuna ja laitoin vähän enemmän kaurahiutaleita. Tuli aivan ihania sämpylöitä, nam!
VastaaPoistaKiitos tästä. On toiminut erinomaisesti meidän perheelle!
VastaaPoistaok juttu jo usein tehty.
VastaaPoistaKoko perhe nautti kuohkeista sämpylöistä!!!☺ Tosi helppo ja hyvä resepti! Kiitos!
VastaaPoistaIhan paras resepti!
VastaaPoistaJoka vuosi tämä 16 v teinari kaivaa ohjeen esiin äitienpäiväksi, äiti aina innostuu kun ei tiedä mistä resepti löytyi, ja sitten näitä taiotaan monta päivää putkeen💛
VastaaPoistaTaikina kohosi helposti ainakin kolminkertaiseksi. Nyt ovat liinan alla kohoamassa jauunia vaille valmiita. Tähän asti kwikki vaikuttanut siis uskomattoman hyvältä. :)
VastaaPoista- Pörriäinen
No huh huh... Nyt tuli hyviä sämpylöitä! Tämä talteen, Iso kiitos!
VastaaPoistaParhaat sämpylät ikinä. Nytkin paistuu uunissa.
VastaaPoistaKaurahiutaleita ei ollut, saas nähdä.
VastaaPoistaTaikina vaikuttaa oikein kimmosalta taitaa tulla hyvät sämpylät 😁
VastaaPoistaOnko tarkoitus sekoittaa taikina käsin vai voiko seikoittaa yleiskoneella?
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaUunissa on! Kätkin joukkoon (raasteen sijaan) kaksi keitettyä ja soseutettua porkkanaa.. Laitoin myös kermaa. Katsotaan miten menee meidän tarkoille lapsukaisille, jotka huomaavat liemikuutionkin "porkkananpalat".. ;^)
VastaaPoistaSekoittamisessa olen tullut niin laiskaksi, että sekoitan vain lusikalla. Taikinaa ei kuitenkaan tarvitse vaivata, niin kuin pullataikinaa.
Kuinka paljon tällä ohjeella tulee?
VastaaPoistaSiis käykö ihan tavallinen uuni?
VastaaPoistaKysymys minultakin, kun 225 astetta on laitettu kiertoilmauunille, onko tämä siis 250 astetta normaalille uunille? Sääntöhän menee, että kiertoilmauunilla 10% alhaisempi paistolämpö kuin tavalliselle uunille.
VastaaPoistaKuitenkin kun selailin muita aika samankaltaisia porkkanasämpyläohjeita, niin niissä oli 225 astetta tavalliselle uunille, paistoaika 10 minuuttia.
Mitäköhän astetta tähän nyt kannattaisi laittaa siis tällaisen köyhän, jolla vain tavallinen ikuvanha uuni keittiössä? :D