lauantai 21. helmikuuta 2015

Maailman parhaat Porkkanasämpylät

Niinkuin aina, etsin netistä reseptejä ja yhdistelen niitä mieleiseksi. Tässä on takuuvarma ohje millä saa kuohkeita porkkanasämpylöitä. Taikana siinä on maltillinen kohottaminen.

5 dl Vettä
3 isoa Porkkanaa raastettuna
10-12 dl Vehnäjauhoja
1dl Kaurahiutaleita
25g Hiivaa tai pss Kuivahiivaa
1 rkl Siirappia
3 tl Suolaa
1/2 dl Rypsiöljyä tai Hyvälaatuista Oliiviöljyä



Käytä reilusti kädenlämpöistä vettä varsinkin jos käytät kuivahiivaa (herätyslämpö 42°c). Huomaa, että jos porkkanaraaste on jääkaappikylmää niin se laskee veden lämpötilaa reilusti. Lisää kuivahiiva/liota tuorehiiva. Lisää seuraavaksi porkkanaraaste, siirappi, suola ja kaurahiutaleet. Sekoita.
Lisää seuraavaksi n.5dl jauhoja. Lisää loput jauhoista vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Lisää myös öljy loppuvaiheessa.
Taikina saa jäädä hieman löysäksi niin sämpylät säilyttää kuohkeutensa. Kohota liinan alla 45-60min.
Lämmitä (kiertoilma)uuni 225°c
Levitä pöydälle reilusti jauhoja ja jaa taikina 10-15 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Laita sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla vielä parikymmentä minuuttia.
Paista uunissa 15-20min kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita.
Anna sämpylöiden hieman jäähtyä liinan alla ennen leikkaamista.

28 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä ohjeelta. Täytyypä kokeilla kun saan käteni kuntoon.

    VastaaPoista
  2. Hei kiva kuulla! Tämä on kyllä hyvä resepti.
    Ohjeiden tuunaus omaan makuun on jopa suotavaa :)

    VastaaPoista
  3. jotta vieläkin terveellisemmäksi,jauhot spelttiä tai sihtijauhoja???????

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Nämä sämpylät olivat todella helppoja ja herkullisia. Todella pehmeitä! Nam!

    VastaaPoista
  7. Komppaan edellistä eli sämpylät menivät kuin kuumille kiville. Perheen kranttu teinikin sanoi, että "näitä lisää!", se kertoo aika paljon. Siirapin puuttuessa laitoin saman verran sokeria ja osan vehnäjauhoista korvasin kauraisaa sämpyläjauhoa-jauhoseoksella. Kiitos!

    VastaaPoista
  8. Neste ei jäähdy missään vaiheessa, kun lämmittää porkkanaraasteen mikrossa, kuten tein tämä aamuna ja laitoin vähän enemmän kaurahiutaleita. Tuli aivan ihania sämpylöitä, nam!

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä. On toiminut erinomaisesti meidän perheelle!

    VastaaPoista
  10. Koko perhe nautti kuohkeista sämpylöistä!!!☺ Tosi helppo ja hyvä resepti! Kiitos!

    VastaaPoista
  11. Joka vuosi tämä 16 v teinari kaivaa ohjeen esiin äitienpäiväksi, äiti aina innostuu kun ei tiedä mistä resepti löytyi, ja sitten näitä taiotaan monta päivää putkeen💛

    VastaaPoista
  12. Taikina kohosi helposti ainakin kolminkertaiseksi. Nyt ovat liinan alla kohoamassa jauunia vaille valmiita. Tähän asti kwikki vaikuttanut siis uskomattoman hyvältä. :)

    - Pörriäinen

    VastaaPoista
  13. No huh huh... Nyt tuli hyviä sämpylöitä! Tämä talteen, Iso kiitos!

    VastaaPoista
  14. Parhaat sämpylät ikinä. Nytkin paistuu uunissa.

    VastaaPoista
  15. Kaurahiutaleita ei ollut, saas nähdä.

    VastaaPoista
  16. Taikina vaikuttaa oikein kimmosalta taitaa tulla hyvät sämpylät 😁

    VastaaPoista
  17. Onko tarkoitus sekoittaa taikina käsin vai voiko seikoittaa yleiskoneella?

    VastaaPoista
  18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  20. Uunissa on! Kätkin joukkoon (raasteen sijaan) kaksi keitettyä ja soseutettua porkkanaa.. Laitoin myös kermaa. Katsotaan miten menee meidän tarkoille lapsukaisille, jotka huomaavat liemikuutionkin "porkkananpalat".. ;^)

    Sekoittamisessa olen tullut niin laiskaksi, että sekoitan vain lusikalla. Taikinaa ei kuitenkaan tarvitse vaivata, niin kuin pullataikinaa.

    VastaaPoista
  21. Kuinka paljon tällä ohjeella tulee?

    VastaaPoista
  22. Siis käykö ihan tavallinen uuni?

    VastaaPoista
  23. Kysymys minultakin, kun 225 astetta on laitettu kiertoilmauunille, onko tämä siis 250 astetta normaalille uunille? Sääntöhän menee, että kiertoilmauunilla 10% alhaisempi paistolämpö kuin tavalliselle uunille.

    Kuitenkin kun selailin muita aika samankaltaisia porkkanasämpyläohjeita, niin niissä oli 225 astetta tavalliselle uunille, paistoaika 10 minuuttia.

    Mitäköhän astetta tähän nyt kannattaisi laittaa siis tällaisen köyhän, jolla vain tavallinen ikuvanha uuni keittiössä? :D

    VastaaPoista