lauantai 26. syyskuuta 2015

Härkää Makeassa Chilikastikkeessa

Omasta mielestäni Seinäjoella parasta kiinalaista ruokaa saa lähes 20 vuotta vanhasta ravintola Shuang Longista. Ensikertalaisesta paikan palvelu saattaa tuntua jopa tylyltä kun tarjoilija tulee kysymään "mitä luokaa!?" :) 
Paikan ruoka saa kuitenkin ihmiset palaamaan ravintolaan aina uudelleen.
Oma ehdoton suosikki ruokalistalta on chilihärkä. 
Olen jo pitkään halunnut koittaa myös kotona tehdä tätä herkkua.
Ei tällä päässyt lähellekkään Shuang Longin vastaavaa, mutta hyvää se oli silti.
Tomi Björkin "Huippukokin Kotiruokaa" kirjasta löytyi ohje minkä sovelsin omaan käyttöön.
Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty 600g marmorihärkää ja pilkottu liha pidettiin alusta loppuun asti pannussa. Chilien määrän pienensin viidestä kahteen.


2 Punaista Chiliä
2 Valkosipulin Kynttä
Salottisipuli
3 rkl Sokeria
1 dl Kanalientä
4 rkl Soijaa
2cm pala Inkivääriä
3 rkl Omenaviinietikkaa
2 rkl Osterikastiketta
Öljyä ja Voita paistamiseen

2kpl n.150g Naudan Ulkofileitä

Keitettyä riisiä

Kuori inkivääri ja pilko se hienoksi. Suikaloi chilit, salotti -ja valkosipuli. Kiehauta 5dl vettä ja liota sinne yksi kanaliemikuutio. Loput kanaliemestä käytin riisin keitossa.
Kuumenna paistinpannulla voi ja öljy. 
Paista naudan fileitä 1min/puoli ja kääräise folioon vetäytymään.
Laita pannulle sipulit ja inkivääri. Kuullota kullanruskeiksi. 
Lisää sokeri ja soija. Anna paistua hetki.
Suikaloi liha sopiviksi suupaloiksi ja heitä mukaan pannulle.
Lisää kanaliemi, etikka, osterikastike ja chilit. Sekoita ja maistele.
En ole übertulisen ruuan ystävä joten pari chiliä siemenineen toi mulle sopivasti potkua.



8 kommenttia:

  1. Tuo ravintola on kyllä mun ehdoton suosikki! Aivan loistavaa ruokaa! Mä tykkään kovasti siitä niiden keitosta ja kovasti oon yrittänyt analysoida, että mitä kaikkea se sisältää. Chilihärkä on miehen suosikki, joten täytyypä kokeilla tätä sun ohjetta :)

    VastaaPoista
  2. Se alkukeitto kuuluu munkin suosikkeihin. Jauheliha ja porkkana on tunnistettavat ainekset. Sopivasti tulisuutta, mutta ei liikaa :)

    VastaaPoista
  3. Mainittu ravintola on aivan ihana! Kaikki annokset mitä oon maistanut on ollut todella hyviä, oma suosikki on kanaa valkosipulissa. Ja tällä naisella joka tilaukset ottaa vastaan (omistaja / omistajan vaimo kenties) on ihan ilmiömäinen naamamuisti! En kovin usein siellä käy, yhteen aikaan vähän useammin, ja hän muistaa just tasan tarkkaan mitä syön ja tarjoaa niitä jo valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmaan ole sattumaa, että tämä on yksi pitkäikäisimmistä ravintoloista Seinäjoella (pl. ketjuraflat)

      Poista
  4. Ihan hyvää, 3/5 tähteä. Pari asiaa tosin tekisin toisin. Ainakaan minä en saanut kastikkeesta tällä reseptillä tarpeaksi paksua. Jos teen uudestaan niin saatan kokeilla hieman suurustaa. Toisekseen, kastiketta tuli aika vähän. Jos on useampi henkilö syömässä niin kannattaa melkeinpä tehdä tuplasatsi. Sanoisin, että tällä reseptillä tulee kastiketta noin 1.5 aikuisen miehen annokseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Unknown :)
      Joo on totta, että kastiketta ei tule hirveästi. Varsinkin jos sitä keittää kasaan paksummaksi.
      Kerran oli kolme aikuista syömässä niin tuplasin itsekin kastikkeen ainekset.

      Poista