Atria lähti Kiinaan
Viime vuoden lokakuussa yli kymmenen vuoden työ palkittiin kun Atria sai ensimmäisenä suomalaisyrityksenä possunlihalle vientiluvan Kiinaan.
Kiinalaiset vakuutuivat laadukkaan suomalaisen possunlihan puhtaudesta ja vähäisestä antibioottien käytöstä. Vienti on lähtenyt mukavasti käyntiin ja ensimmäisen vuoden määrä arvioidaan nousevan yli 3 miljoonan kilon.
Ei mikään ihme, että Kiinan markkinoille niin kovasti halutaan kun siellä syödään puolet maailman sianlihasta eli yhteensä 54 miljardia kiloa.
Vaikka olinkin viettämässä iltaa bloggaajan ominaisuudessa niin possunliha ja Kiina liittyy myös omaan työhöni hyvinkin vahvasti. Leikkaan nimittäin juuri sitä sianlihaa Atrialla mikä lähtee vientiiin.
Lihanleikkaajana pystyn täysin allekirjoittamaan ainakin kaiken laadukkuuden ja puhtauden tuotannossa mitä kiinalaiset meidän sianlihalta vaativat.
Kiinassa sikaa arvostetaan raaka-aineena korkealle. Kaikki osat possusta käytetään tarkasti ja laatutietoisille kiinalaiskuluttajille lähtee Nurmon tuotantolaitokselta myös kokonaisia päitä, sorkkia ja saparoita. Suomessa muuten siolla on vielä saparo tallella tullessa teurastamolle, Keski-Euroopassa asia ei aina ole näin..
Kalligrafia
Sekin kertoo jo paljon kiinalaisten arvostuksesta sikaan kun Kiinassa kotia tarkoittava kirjoitusmerkki koostuu kahdesta osasta: katto ja sika.
Pääsimme myös tutustumaan hieman kiinalaiseen kirjoitukseen kalligrafia opettaja Saana Virtasen johdolla. |
Kaikki lähtee oikeasta otteesta |
Ei se helppoa ollut. Toki jos kysyy mun yläasteen äidinkielen opettajalta niin mun käsiala on aina näyttänyt tältä |
Kiinalaista ruokaa
Kiinalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa kahdeksaan
kulinaristiseen traditioon tai kahteentoista keittiöön. Nämä eroavat toisistaan
maantieteen, historian ja kulttuurin vuoksi. Kaikki nämä suuntaukset perustuvat
Kiinan neljään pääkeittiöön, jotka ovat Shandongin keittiö, Sichuanin keittiö,
Kantonin keittiö sekä Jiangsun keittiö.
Me bloggaajat pääsimme myös kokkailemaan illan aikana kiinalaista ruokaa. Kotitalousopettaja Kati Lindforsin kokoama menu oli herkullinen:
- Rapeaksi paistettua lihaa ja vihanneksia
- Kanaa Kung Pao
- Paistettuja ruskeita nuudeleita ja possusuikaleita
- Kevätsipulileipäset
- Kiinalaiset nyytit
- Lihapullia tahmeassa riisissä
- Kiinalaisittain keitetty riisi
- Friteeratut hedelmät
- Jasmiiniteetä
Mä valmistin meille "Kanaa Kung Pao" ja olihan se herkkua!
Jaan ohjeen teillekkin, aion itsekkin tehdä tätä myös kotona.
|
500g Broilerin paistileikkeitä, rintafileitä tai muuta maustamatonta broilerinlihaa
3/4 dl
maapähkinäöljyä
4 kuivattua
punaista chiliä ilman siemenkotaa, paloiteltuna
3
valkosipulinkynttä viipaleina
5cm pätkä
tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2 rkl
sherryä
5
kevätsipulia
100g
paahdettuja maapähkinöitä
Marinadi
1/2 tl
suolaa
1 rkl
soijaa
1 rkl
sherryä
2 tl
maissitärkkelystä
1 kevyesti
vatkattu munanvalkuainen
Kastike
2 rkl
soijakastiketta
2 rkl
chilikastiketta tai chilitahnaa
1,5 rkl
riisi- tai valkoviinietikkaa
1 rkl
sokeria
1 rkl
maissitärkkelystä
2 dl vettä
Leikkaa
noin 1,5 x 1,5 cm kuutioiksi. Laita lihat kulhoon. Leikkaa kevätsipulit sentin-parin
pätkiksi.
Mittaa
marinadin suola, soija, viini, maissitärkkelys ja kananmunanvalkuainen lihojen
joukkoon. Sekoita hyvin ja anna marinoitua noin 20 minuuttia.
Sekoita
kastikkeen aineet keskenään.
Paahda
maapähkinöitä kuivalla, kuumalla (valurauta)pannulla muutama minuutti. Nosta ne
jäähtymään.
Kuumenna
öljy wokissa. Laita pannuun chilit, sekoita hetki, lisää valkosipulit ja
inkivääri sekä saman tien kanapalat. Kääntele paistinlastalla pari minuuttia.
Kaada sitten joukkoon sherry koko ajan sekoittaen. Lisää sipuli ja sekoita.
Lisää
pannulle hyvin sekoitettu kastike. Hämmennä kunnes kastike saostuu. Lisää vielä
maapähkinät, sekoita hetki ja tuo ruoka tarjolle.
Lihapullien höyryttäminen on tarkkaa hommaa. Sen tietää myös Anne 52 Weeks of Deliciousness blogista :) |
Kulinaari blogin Kimmo ei tarvitse leikkuria siihen, että kasviksista saa Julienne suikaletta. |
Pienen Punaisen Keittiö Peggy valmisti meidän kevätsipulileipäset |
Kaikki äitini reseptit Nannan possusuikaleet ja nuudelit valmistui rautaisella ammattitaidolla |
Atrian oma väki pääsi myös tositoimiin. Viestintäpäällikkö Hanne Kortesoja keskittyy nyyttien tekoon |
Mulla ainakin oli mukava ilta! Kiitos Atria, opettajat ja kollegat :) |
Käy lukemassa myös muiden postauksia illasta:
Peggyn Pieni Punainen Keittiö
52 Weeks of Deliciousness
Kulinaari
Kaikki äitini reseptit
*Kaupallinen yhteistyö Atria
Oli tosi hauska ja mielenkiintoinen ilta!
VastaaPoistaNopeasti kyllä vierähti ilta mielenkiintoisen tekemisen parissa!
PoistaHyvässä seurassa mielenkiintoisen tekemisen parissa! Ja se yöjuna oli kuule vallan mainio. Nukuin kuin sika pienenä!
VastaaPoistaNo eikös siellä ollut vähän puhetta, että seuraavaksi järjestetään tapahtumaa Lakeuksilla niin meidän ei tälläkertaa tarvitse matkustaa :D
PoistaOlipa mukava ilta, totta tosiaan ja mitä mainioin seura. Kiitos siis siitä!
VastaaPoistaMulla oli myös tosi mukavaa! :)
Poista