lauantai 17. joulukuuta 2016

Joulumenu: Kinkun paisto

Vaikka erilaiset lihan korvaavat kasvisproteiinit ovat kuuminta hottia tällä hetkellä niin joulupöydän ehdoton kunkku on joulukinkku. Ainakin jos mun mielipidettä kysytään. 

Mulla on hyväksi havaittu paisto-ohje kinkulle mitä aion noudattaa myös tänä vuonna.
Saan töistä joka vuosi lahjaksi jäisen juhlakinkun joten annan sen sulaa rauhassa jääkaapissa. Tähän saa varata ainakin 3-4 vuorokautta.
Hyvissä ajoin ennen paistoa nostan sen huoneenlämpöön niin, että sisälämpö näyttää +10°c.
Jäisenä paistetun joulukinkun ohjetta voi käydä ihmettelemässä täällä.
Haluan myös välttyä ylimääräiseltä uunin pesulta joten paistan kinkun aina paistopussissa.

Lämmitä kiertoilmauuni 200°c
Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla ja tökkää paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, mielellään keskelle kinkkua. Varmista kuitenkin, että mittari ei osu luuhun.
Sujauta kinkku paistopussiin ja sulje pussin suu tiiviisti sulkijalla. Leikkaa pussin yläosaan pieni reikä niin sinne ei kerry ylimääräistä painetta.
Kinkusta irtoaa useampi desi rasvaa paiston aikana joten laita pussin suu niin että ei mene uunin pesuhommiksi.

Laita kinkku uuniin ritilällä/uunipellillä nahkapuoli ylöspäin paksumpi pää edellä niin, että kun katsot uuniin niin potka näkyy ensin. Varmista, että paistopussi ei osu uunin rakenteisiin
Kypsennä kinkkua 200°c puolisen tuntia niin kypsyminen pääsee hyvään vauhtiin. Tämän jälkeen tiputa lämpötila 100-120°c ja jatka paistamista kunnes sisälämpö on 80°c.
Kun kinkku on valmis ota se pois paistopussista ja anna vetäytyä rauhassa folioon käärittynä.

Valmista kinkun kuorrute sekoittamalla turkulaiseen sinappiin yksi keltuainen. Jos ajatus munasta kinkun pinnalla ällöttää niin sen voi jättää ihan hyvin poiskin.
Sinapin määrä tietenkin riippuu kinkun koosta, mutta itse olen 7-8kg:n juhlakinkkuun laittanut 3-4 rkl sinappia.
Poista kinkusta verkko ja nahka sekä ylimääräinen rasva. 
Levitä sinappi ohueksi kerrokseksi kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhoja. 
Kuumenna uuni 225°c ja ota kuorrutteeseen kaunis väri.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti