lauantai 30. maaliskuuta 2019

Parempi Lohikeitto

Tuli tuossa muutama päivä sitten kerrottua blogin somekanavissa, että olisi aikomus tehdä lohikeittoa.
Latasin kuvan aineksista ja sain sen jälkeen niin paljon kyselyitä mun tyylistä tehdä kalakeitto joten ajattelin laittaa reseptin jakoon.
Pikkutarkka ei keittoresepti ikinä ole ja itsellänikin tämä varmaan vaihtelee hieman joka kerta, mutta runko pysyy suurinpiirtein samana. 
Lapsetkin syö tätä hyvällä ruokahalulla joten lohikeitto on meillä ruokalistalla varmaankin pari kertaa kuukaudessa vaikkakin lohen kilohinta on nykypäivänä hemmetin korkealla. 

Kun on ruoka mihin tulee vain muutamaa raaka-ainetta niin silloin kannattaa käyttää hyviä sellaisia. Mun omassa sopassa "salaisuutena" on savulohi. Ei liikaa, että savun maku hallitsisi keittoa vaan just sopivasti niin se antaa mukavan säväyksen makuun. Kukaan nyt ei varmaan ylläty, mutta en myöskään unohda voita, suolaa enkä kermaa :)

Ohjeella syö nelihenkinen perhe helposti vatsat täyteen ja jos keittoa jää seuraavalle päivälle niin se on varmasti yhtä hyvää.
Monilta varmasti löytyy se oma maailman parhaan lohikeiton resepti, mutta minä teen sen näin..

1 kg Keittoperunaa
n.300g Lohta (nahatonta)
n.100g Savulohta
2 kpl Porkkanaa
1 kpl Sipulia
1 dl Kermaa
Maitoa (ehkä joku 3-5dl)
Voita 
2-3 tl kuivattua Tilliä (tottakai tuorekin käy)
Merisuolaa
Maustepippuria

Kuori perunat ja porkkanat. Viipaloi porkkana lanteiksi ja pilko perunat suurinpiirtein samankokoisiksi paloiksi. Hienonna sipuli.
Laita ainekset kattilaan ja lisää vettä niin, että ne peittyvät kokonaan. Lisää keitinveteen karkeaa merisuolaa mukaan "kouran pohjallinen" 
Laita mukaan pari-kolme kokonaista maustepippuria ja pistä kattila tulille.
Kuutioi lohi sopiviksi suupaloiksi. Keittele perunat melkein kypsiksi (10-15min) ja lisää mukaan lohikuutiot.
Kun lohi on kypsää niin kaada kattilasta vesi pois ja lisää savulohi isohkoina paloina sekä kerma ja maitoa niin paljon, että ainekset peittyvät. Nakkaa kattilaan vielä tilli sekä voita köntti "omantunnon mukaan" ja kiehauta. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa. Nauti hyvällä ruokahalulla ruisleivän kera :)




2 kommenttia:

  1. Minä teen sen aina sipulipohjaan. Esimerkki täällä:

    https://dzinninajatuksia.blogspot.com/2017/08/samettinen-herkkusienikeitto.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niinkuin kirjoitin niin yhtä ainutta tapaa tehdä keitto ei ole :)

      Poista