lauantai 3. lokakuuta 2015

Patonki

Kaupan omista paistopisteistä saatavat tuoreet patongit ovat kelvollista tavaraa. Varsinkin jos sattuu juuri silloin paikalle kun ne ovat vielä uunituoreita. 
Vaan eipä se itsekkään vaikea ole tehdä. Varaa vain tarpeeksi aikaa taikinan kohottamiseen.

Leipominen ei aiemmin ole ollut mun juttu. Siihen kuitenkin tuli muutos kun keittiöön muutti samaan aikaan Kitchen Aidin yleiskone ja Richard Bertinetin Leipää monella tavalla kirja.
Kirjassa on muutama perustaikinan ohje ja kohotusaikojen kanssa kikkailemalla taikinat taipuvat moneksi.
Patonkiin kirjassa käytetään helpointa ohjetta eli valkoista taikinaa.
Kirjassa on myös leipomisen eri vaiheet selitetty niin perusteellisesti, että epäonnistumisen mahdollisuus on pieni jos vaan seuraa ohjetta tarkasti.
Ohjeella tulee neljä isoa patonkia.


10g Tuorehiivaa
500g Vehnäjauhoja
10g Suolaa
350g Vettä (tai 350ml, mutta kirjassa leipurimestari kehottaa punnitsemaan vedenkin)


Punnitse jauhot sekoituskulhoon ja hiero hiiva jauhoihin. Aseta yleiskoneeseen taikinakoukku ja laita hitaimmalle nopeudelle. Lisää loput ainekset ja anna sekoittua 2 min.
Nosta nopeutta yhdellä pykälällä ja sekoita vielä 7 min ajan.
Poista taikina astiasta kevyesti jauhotetulle työtasolle ja muovaa palloksi. Jauhota sekoituskulhon sisäpinta, aseta taikinapallo takaisin ja anna kohota liinan alla vedottomassa paikassa tunnin ajan.
Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele palloiksi. Anna levätä vielä 5min.
Pyörittele pallot pitkulaisiksi patongeiksi. Hifistelin kirjan ohjeen mukaan ja laitoin uunipellille liinan mikä jauhotettiin kevyesti. Aina sen jälkeen kun patonki oli asetettu liinalle niin siihen tehtiin pieni laskos niin ettei patongit ole kosketuksissa toisiinsa.
Emmä tiedä onko se kotikeittiössä niin nuukaa, seuraavalla kerralla kun patonkeja leivon niin taidan tämän vaiheen jättää suosiolla väliin :)
Kohota patonkeja liinan alla vielä tunti ja tee pintaan muutama viilto. (tää vaihe on vissiin ranskalaisille ehdoton. Virallinen ohje on viisi tai kuusi viiltoa)
Lämmitä uuni ja uunipelti 250°c 
Laita patongit kuumalle uunipellille. Sumuttamalla vettä uuniin saa rapeakuorisia patonkeja. Meidän talouden kaikissa supsupulloissa on jotain pesuainetta joten pari kourallista vettä uunin pohjalle juuri ennen luukun sulkemista ajoi saman asian.
Paista patonkeja 10-12min kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

3 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvin kirjoitetusta ohjeesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Juuri siihen pyrin, että ohjeet on kaikille helppoja ja yksityiskohtaisia.
   -Mika-

   Poista