keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Kanagyros

Me käytiin viime kesänä lomareissulla Kreetalla. Maleme Imperial hoteliin allasbaarista sai todella herkullisia gyroksia. Siitä lähtien tämä ruoka on ollut to-do listalla. 

Kanagyrosin liha oli ohutta "lastua" ja sopivan mausteista. Liha näytti siltä, että se on vuoltu isosta kebabvartaasta. Kotioloissa se kuitenkin on hieman hankala toteuttaa niin oli pakko soveltaa.
Mulla oli jääkaapissa kaksi pintamaustettua Jyväbroilerin kokonaista broileria. Kypsensin broiskut kokonaisena ja annoin vetäytyä folioon käärittynä tunnin verran. Sen jälkeen siitä oli helppo terävällä veitsellä vuolla lastuja. Tein sitruunan mehusta sekä oliiviöljystä nopean marinadin millä valelin lastut ja laitoin ne uuniin rapeutumaan.
Itsetehty tzatziki ja naanleipä kruunasi kokonaisuuden.
Tämän lähemmäksi kotikeittiössä en pääse autenttista kanagyrosta..
Ohjeella kaksi ihmistä sai ähkyn ja lihaa jäi vielä yli. Loput voi vaikka pakastaa ja käyttää myöhemmin.

Liha

2 Kokonaista (pintamaustettua) Broileria
1/2 Lime
Paprikajauhetta

Marinadi
1/2 Sitruunan mehu
3 rkl Oliiviöljyä
2 Valkosipulin kynttä raastettuna
1 tl Suolaa

Ota broilerit vähintään puoli tuntia ennemmin huoneen lämpöön. Lämmitä uuni 225°c.
Valmista marinadi maustumaan sekoittamalla ainekset sekaisin.
Puolita vielä puoliska lime ja laita molempien broiskujen sisälle.
Laita linnut korkealaitaiselle uunipellille. Pirskottele broilerien pinnalle hieman oliiviöljyä.
Laita pelti uuniin ja tiputa lämpö 200°c. Paista broiskuja tunti ja anna vetäytyä foliossa huoneenlämmössä toinen samanlainen.
Älä heitä pois uunipellille tullutta nestettä!
Kun liha on vetäytymisen jälkeen leikattu lastuiksi niin laita ne samalla pellille, valele marinadilla ja ripottele päälle paprikajauhetta. Grillaa liha uunissa rapeaksi uunivastuksen alla juuri ennen tarjoilua.

Naanleipä

2 dl Vettä (vähintään 42°c niin kuivahiiva herää!)
1 pss Kuivahiivaa
5-5,5 dl Vehnäjauhoja
4 rkl Piimää tai Turkkilaista Jogurttia
1 rkl Hunajaa
1 tl Suolaa


Sekoita kuivahiiva veteen. Laita muiden ainesten kanssa isoon kulhoon. Lisää jauhot viimeisenä erissä. Vaivaa käsin tai yleiskoneella 5 minuutin ajan.
Kohota taikinaa liinan alla vedottomassa paikassa 2 tuntia.
Jaa taikina 6 osaan ja pyörittele palloiksi. Kohota liinan alla vielä puoli tuntia.
Kauli leivät lituskoiksi jauhotetulla alustalla. Voitele leivät sulatetulla voilla ennen uuniin laittamista.
Laita uuniin grillivastus ja 250°c. Paista leipiä 1-2 minuuttia esikuumennetulla uunipellillä kunnes niihin alkaa muodotua ruskeita kuplia.
Laita valmiit leivät liinan alle odottamaan tarjoilua niin ne pysyvät pehmeinä.

Kun leivät oli valmiita laskin uunin lämpötilan n.225°c ja laitoin lihat grillivastuksen alle. 

Tzatziki

2 dl Bulgarian Jogurttia
1 dl Kermaviiliä

1/2 Kurkku
2 rkl Oliiviöljyä
2 Valkosipulin kynttä raastettuna

1 tl Suolaa

Mustapippuria

Kuori kurkku ja halkaise kahtia. Poista siemenet esim. pikkulusikkaa apuna käyttäen. Raasta kurkku ja laita siivilään valumaan muutamaksi minuutiksi. Sekoita suola mukaan niin neste poistuu paremmin.
Sekoita ainekset huolellisesti sekaisin ja laita jääkaappiin maustumaan ainakin pariksi tunniksi.


Laita pitaleivälle tomaattia, punasipulia, lihaa, ranskalaisia (kyllä, niitäkin oli), tzatzikia, kääräise rullalle ja nauti :)


2 kommenttia:

  1. Kanaan tai johonkin muuhun väliin lisäisin vielä yrttejä jota kreikassa paljon käytetään (oregano, tinjami, minttu)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Kanaa voisi kyllä maustaa lisää. Tätä kuitenkin jatkossa tulee aina muokattua :) Samoin kaneli tai vastaava maistui monessa sapuskassa.

      Poista