maanantai 11. joulukuuta 2017

Joulumenu: Laatikot

Teen aina joululaatikot hyvissä ajoin ennen aattoa pakastimeen.
Eli pakastan laatikot "raakana". Tämä vähentää aattona huomattavasti painetta keittössä kun laatikot on kypsennystä vaille valmiita. 

Tässä on hyväksi todetut ohjeet porkkanalaatikolle, lanttulaatikolle ja maksalaatikolle. Edellä mainut laatikot myös kypsyvät samassa lämpötilassa.
Imelletyn perunalaatikon ohjeen voi käydä katsomassa vaikkapa Kulinaari Kimmon blogista.

Reseptit on muuten aikoinaan tulostettu/kirjoitettu paperille ilman lähdettä, että laita postia jos ohje näyttää tutulta niin saadaan kreditit ja linkki oikeaan osoitteeseen!

Porkkanalaatikko

500g Porkkanaa
Vettä (niin paljon, että keittämisen jälkeen sitä on jäljellä ainakin pari desiä)
1 tl Suolaa
0,75 dl Puuroriisiä
1 dl Kermaa
0,5 dl Täysmaitoa
1 Kananmuna
0,25 dl Siirappia
Valkopippuria
Korppujauhoja
Voita

Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä suolatussa vedessä kypsiksi. Ota keitinvettä talteen vähitään 2 desiä ja keitä siinä myös riisit.
Soseuta porkkanat ja sekoita sinne maito, kerma, kananmuna ja mausteet. Lisää seokseen vielä kypsät riisit, sekoita, maistele ja lisää tarvittaessa suolaa.
Kaada seos voideltuun litran vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita kansi päälle ja pistä pakastimeen.

Ota vuoka edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan ja pidä sitä hetki huoneen lämmössä ennekuin laitat uuniin.
Laita pinnalle muutama nokare voita ja paista 175°c n.1h 15min

Lanttulaatikko

500g Lanttuja
1 tl Suolaa
1 rkl Voita
1 rkl Vehnäjauhoja
1,5 dl Kermaa
1 rkl Siirappia
1 Kananmuna
Valkopippuria
Korppujauhoja
Voita

Kuori ja paloittele lantut. Keitä kypsäksi suolatussa vedessä. 
Soseuta ja lisää mukaan voi ja ripottele jauhot. Sekoita. Lisää kerma ja mausteet. Kun seos on hieman jäähtynyt niin sekoita mukaan myös kananmuna.
Kaada massa voideltuun vuokaan, laita kansi päälle ja pistä pakastimeen.

Ota vuoka edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan ja pidä sitä hetki huoneen lämmössä ennekuin laitat uuniin.
Laita pinnalle muutama nokare voita ja paista 175°c n.1h 15min

Maksalaatikko

350-400g jauhettua Naudan maksaa

1,5 dl Puuroriisiä+6 dl Vettä keittämiseen
1 iso Sipuli
5 dl Maitoa
0,75 dl Siirappia
1 Kananmuna
2 tl Suolaa
1 tl Meiramia

Keitä puuroriisi kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Hienonna sipuli ja ruskista se voissa.
Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja jaa seos voideltuihin vuokiin.
Laita kansi päälle ja nakkaa pakastimeen odottelemaan kypsennystä.

Ota vuoka edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan ja pidä sitä hetki huoneen lämmössä ennekuin laitat uuniin.
Paista 175°c n.1h 15min



2 kommenttia:

  1. Kunnon setti joululaatikoita. Tykkään! Itse teen porkkanalaatikon tosin ilman riisiä. Mukavaa joulunodotusta!

    VastaaPoista