torstai 17. syyskuuta 2015

Ruispizza

Pizzapohjankin teen luonnollisesti aina itse. Eipä vaan ole ikinä tullut leivottua ruispohjaa.
Ilma ei tällä kertaa suosinut grillausta joten samalla sai testata pizzakiven toimivuutta uunissa. Samalla tavalla ruispohjakin näytti kypsyvän kuin normaali ja maku oli vähintäänkin yhtä hyvä. En keksi syytä miksei aina voisi osan jauhoista korvata ruisjauhoilla.
Tällä ohjeella tuli pari kappaletta isoja ja sopivan ohuita pitsapohjia.
Testasin myös ensimmäistä kertaa kotikeittiössä kylmäsavuporoa täytteenä.
Poro toimi oikein hyvin, mutta jotain se olisi kaivannut kaveriksi. Tuumattiin, että seuraavalla kerralla voisi vielä lisäksi laittaa tuorejuusto kökkäreitä päällimmäiseksi.
Tomaattikastikkeesta tein aika miedon makuista ettei se jyrää poron makua alleen.
Edelleen jokainen voi täytteensä valita itse, mutta me tehtiin näin..

Poropizza

Pohja:
2 dl Vettä
n.2,5 dl Durumjauhoja
2,5 dl Ruisjauhoja
25g Tuorehiivaa
1,5 tl Suolaa
1,5 rkl Oliiviöljyä 

Täyte:
150g Kylmäsavuporoa suikaleina
150g Savujuustoa raastettuna
1/2 iso Punasipuli suikaleina
muutama tuore Kanttarelli/Herkkusieni pilkottuna

Tomaattikastike:
400g Mutin Tomaattimurskaa
70g Tomaattipyrettä
n.1 dl Vettä
1/2 Sipuli
2 pientä Valkosipulin kynttä
3-4 kpl Basilikan lehteä
1,5 rkl Sokeria
1,5 tl Suolaa
1 tl Savupaprikajauhetta
1 tl Oregano
Mustapippuria
Öljyä ja voita kuullottamiseen

Aloita pohjan valmistus liottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja oliiviöljy. Sekoita mukaan ruisjauho ja durumjauhoa kunnes taikina on sopivan kiinteää. Yleiskone ja taikinakoukku säästi aikaa :) Anna taikinan levätä liinan alla.
Aloita kastikkeen valmistaminen hienontamalla sipulit ja basilikan lehdet.
Kuullota sipuleita tovi paksupohjaisessa kattilassa voi-öljyseoksessa. Lisää mukaan basilika, oregano, mustapippuri, suola ja tomaattipyree. Paista minuutin verran ja lisää tomaattimurska ja sokeri. Huuhtele tölkki vedellä ja kaada kattilaan. Keitä hiljalleen kasaan puolisen tuntia. Surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella
Jos käytät pizzakiveä ja peltiä niin laita ne kylmään uuniin ja lämmitä se 250°c asteiseksi
Jaa kohonnut taikina puoliksi ja kauli valmiiksi leivinpaperin päälle niin se on helppo siirtää papereineen kuumalle pellille. Leikkaa ylimääräiset reunat leivinpaperista pois ja lisää tomaattikastike sekä täytteet. Se on makuasia, että laittako juustoraasteen heti tomaattikastikeen jälkeen vaiko päällimmäiseksi. Tällä kerralla päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon.
Paista pitsoja 7-8 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti