perjantai 6. maaliskuuta 2015

Kebabia, Tomaattikastiketta ja Tzatzikia

Itse tehty kebab ei ole pikaruokaa, mutta varmasti kaiken sen ajan arvoista mikä valmistamiseen kuluu. Maku on ainakin takuuvarmasti parempi mitä monessa kebabmestassa on tarjolla.
Tekemällä oppii, itselläni on jokainen kebab maistunut edellistä kertaa maukkaammalta. Testailemalla eri mausteseoksia löytää juuri sen oman täydellisen makuelämyksen.
Annoksen kruunaa hyvä tomaattikastike mille vastapainoa antaa hapan tzatziki. Hiilareiden virkaan sopivat hienosti esim. pitaleipä tai lohkoperunat. Jos vaihtelua haluaa niin miksei myös bataattiranskalaiset. 

*edit* Chez Henkan blogista voi käydä lukaisemassa miksi juuri tänään tuli resepti kebabille. 


Kebab

800g Atria Luomu Naudan Jauhelihaa
2 rkl Oliiviöjlyä
1 rkl Suolaa
1 tl Savupaprikajauhetta
1 tl Timjamia
1 tl Grillaus- ja Yleismauste
Mustapippuria 

Laita jauheliha yleiskoneeseen pyörimään, että rakenne saadaan kunnolla rikki. Sekoita mausteet oliiviöljyyn ja lisää jauhelihan joukkoon. Jatka sekoittamista ainakin 5min ajan.

Taputtele taikinasta tasainen, tiivis pötkö ja kääri folioon. Kierrä foliota molemmista päistä, mutta varo rikkomasta sitä, jotta nesteet pysyisivät sisällä. Laita pötkö vuokaan ja uuniin 3,5-4 tunniksi 100°c
Jos annat kebabin vetäytyä foliossa ainakin parikymmentä minuuttia ennen avaamista niin se helpottaa ohuiden siivujen leikkaamista. 

Tomaattikastike
  
Tällä kertaa, loistavasta Parempaa Roskaruokaa keittokirjasta löytyi BBQ-kastikkeen resepti mikä vakiintui omaan käyttöön. Viimeaikoina tämä resepti on korvannut tomaattikastikkeen keittiössäni. Jos ei halua käyttää hirveästi aikaa kastikkeen valmistukseen niin voi käyttää nopeampaa, mutta myös varsin maistuvaa Habanerokitchenin tomaattikastikkeen ohjetta.
Tässä kuitenkin kirjan versio sillä erotuksella, että jostain syystä paseeratun tomaatin sijasta käytän aina Mutin tomaattimurskaa.

1 tlk/400g Tomaattimurskaa
1 Silputtu Sipuli
3 Valkosipulin kynttä
1 tl Hunajaa
1 tl Suolaa
1 rkl Fariinisokeria
1 rkl Worcestershire-kastiketta
1 tl Dijon-sinappia
1 tl Tabascoa
1 rkl Punaviinietikkaa
1 rkl Savupaprikajauhetta
1 tl Chilirouhetta
Nokare voita paistamiseen

Kuullota sipuli ja valkosipuli kattilassa. Lisää tomaattimurska ja loput ainekset. Keittele kastiketta kasaan hiljalleen puolen tunnin ajan. Lopuksi aja kastike sauvasekoittimella sileäksi.

Tzatziki

1 Kurkku
250g Turkkilaista Jogurttia
2 Valkosipulin kynttä
1 rkl Sitruunamehua
1 rkl Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria

Kuori kurkku ja halkaise se pitkittäin. Poista siemenet pikkulusikkaa apuna käyttäen. Raasta kurkku tai pilko veitsellä oikein hienoksi ja laita siivilään valumaan kymmeneksi minuutiksi. Lisää myös ripaus suolaa nesteen poistamiseksi kurkusta.
Puristele vielä lusikalla loput nesteestä pois ja lisää kurkku jogurttiin. Raasta ja lisää valkosipulin kynnet. Lisää sitruunamehu ja pippuri. Laita maustumaan jääkaappiin puoleksi tunniksi ja tarkista maku. 




1 kommentti:

  1. Ei ollenkaan pahannäköistä, pitää testata...
    Testaappas sä tuollaista, mitä mä päästelen juuri nyt, jos ei oo liian helppo ruoka.
    http://chiliblogi.blogspot.fi/2015/03/tuliset-lihapiirakat-pasteijat.html

    VastaaPoista