perjantai 15. toukokuuta 2015

Pizzaa Grillissä

Monissa ruokablogeissa on kehuttu pizzakiveä ja eikä turhaan. 
Enää ei kotona valmistetussa pitsassa ole paluuta perinteiseen uunipellillä valmistettuun pitsaan.
Uunissa kiveä en vielä ole testannut, mutta grillissä se oli helppo käyttää.
Oman kiveni tilasin Grillikauppa.comista. Paketissa oli itse kivi sekä myös pelti mikä ainakin auttaa kiven puhtaana pysymistä ja siinä on myös helppo siirtää pitsa tarjolle.
Mukana tulleessa ohjeessa opastetaan laittamaan kivi ja pelti kylmään uuniin/grilliin lämpeämään. Jos kiven laittaa suoraan kuumaan uuniin/grilliin niin se saattaa haljeta. 
Kun valmistin kaksi erilaista pitsaa niin logistisista syistä laitoin pelkän kiven grilliin lämpeämään ja leivoin ensimmäisen pitsan suoraan pellille. En tiedä johtuiko taikinasta vai jauhotuksen vähyydestä, mutta ensimmäinen pitsa otti vähän kiinni peltiin. Pitsa nro. 2 leivottiinkin sitten leivinpaperin päälle ja siirrettiin papereineen pellin päälle. Ylimääräisen paperin leikkasin pois ettei se kärähdä kuumassa grillissä.
Olen myös nähnyt pitsoja valmistettavan suoraa kiven päällä ilman mitään peltejä, mutta sekin on vielä testaamatta.
Otin kaasugrillistä kaikki tehot irti ja grillin oma lämpömittari vaihteli 200-220°c välillä. Ensimmäistä pitsaa en huomannut kellottaa, mutta toisen pitsan kypsymiseen meni aikaa n. 8min
Pitsapohjan ohjeena käytin suoraan Myllyn Paras Durumvehnäjauhopussin kyljestä löytyvää ohjetta.
Täytteissä on vaan oma mielikuvitus rajana, itselläni punaisena lankana oli less is more.
Tomaattikastikkeen valmistin aiemmin päivällä itse.

Pizzapohja

1,5 dl Vettä
15g Tuorehiivaa (Omasta kaapista ei tuorehiivaa löytynyt niin nakkasin pussillisen kuivahiivaa)
1/2 tl Suolaa
2 rkl Oliiviöljyä
n. 3 dl Durumvehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja jauhot.
Alusta taikina tasaiseksi. Itselläni jauhoja meni reilusti 3dl ja taikina jäi vieläkin vähän löysäksi.
Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Tällä ohjeella tuli kaksi pyöreää ja ohutta pitsapohjaa.
Leivonnassakin sai käyttää reilusti jauhoja.


Tomaattikastike

420g Mutin Tomaattimurskaa (eli 2 pientä tölkkiä)
70g Tomaattipyrettä
1 Silputtu Sipuli
3 Valkosipulin kynttä
1 tl Hunajaa
1 tl Suolaa
1 rkl Fariinisokeria
1 rkl Worcestershire-kastiketta
1 tl sinappia
1 tl Tabascoa
1 rkl Balsamietikkaa
1 rkl Savupaprikajauhetta
1 tl Chilirouhetta
1 tl Oreganoa
1 tl Timjamia
Mustapippuria

Paistamiseen 2 rkl Oliiviöljyä ja nokare Voita

Ohje on parilla muutoksella aika pitkälle sama kuin aiemmin käyttämäni tomaattikastike kebabille.
Kastiketta tuli taas reilusti eli lopun laitoin pakkaseen.

Kuullota voi-öljyseoksessa hienonnetut sipuli ja valkosipuli. 
Kun sipulit ovat muuttuneet läpikuultaviksi niin lisää mukaan tomaattipyre, savupaprikajauhe, timjami, oregano, chilirouhe ja mustapippuri. Paista noin minuutin ajan.
Lisää loput ainekset ja keittele kastiketta hiljalleen kasaan ainakin puoli tuntia. Lopuksi aja kastike sileäksi sauvasekoittimella.

Pizza nro.1

Ilmakuivattua kinkkua
Mozzarellaa
Juustoraastetta
Tomaattikastiketta
Tuoretta Rucolaa

Levitä pohjan päälle tomaattikastike. Seuraavaksi vähän juustoraastetta, siis ihan vähän.
Laita seuraavaksi kinkku ja mozzarella. Paista pitsa grillissä kypsäksi ja lisää ennen tarjoilua päälle reilusti tuoretta rucolaa. 





Pizza nro.2

Kylmäsavulohta
Juustoraastetta
Tuoretta Tilliä
Tomaattikastiketta
Smetanaa
Punasipulia
(kapriksia)

Levitä pohjan päälle tomaattikastike. Tähänkin pitsaan laitetaan vähän juustoraastetta.
Laita seuraavaksi lohi ja reilusti tuoretta tilliä. Lisää maun mukaan myös pilkottua punasipulia ja smetanakökkäreitä. 
Kapriksia olisin myös laitttanut jos olisin muistanut kirjoittaa ne kauppalistaan.
Paista pitsa grillissä kypsäksi.


Molemmissa pitsoissa yllätti se kuinka muutamalla ainesosalla saikin niin maistuvaa pitsaa. Aiemmin kun on tottunut laittamaan pizzan päälle sitä sun tätä ja vuoraamaan sen kilolla juustoraastetta.
Vaikka itse sanonkin niin nämä pizzat olisivat voineet olla ravintolassa tilattuja.
Tämä kokeilu ei todellakaan jää yhteen kertaan vaan kesän aikana mun grillissä tirisee toistamiseenkin pizza.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti