perjantai 22. toukokuuta 2015

Salaattikätköt

Hauska ja erilainen tapa tarjoilla salaattia.
Resepti löytyi Richard Bertinetin LEIPÄÄ monella tavalla kirjasta.
Suosittelen hankkimaan kirjan, koska siellä on selitetty niin makean kuin suolaisen taikinan valmistus erittäin tarkasti ja tavalla minkä jokainen kotikokki ymmärtää.
Itsellenikin leipominen on hieman harmaata aluetta, mutta kirjan ohjeita seuraamalla todennäköisyys onnistua nousee huomattavasti.
Tällä kertaa valikoitui testiin salaattikätköt eli ohut leipäkuori minkä sisältä tarjotaan omavalintainen salaatti.
Taikina oli todella helppo valmistaa yleiskoneessa taikinakoukulla. Siitä tuli myös miellyttävän kimmoisaa työstää.
Alkuperäisessä reseptissä salaattikätköistä tehdään paljon pienempiä mitä itse tein ja taikinaa tuli niin paljon, että laitoin osan pakkaseen.
Taikina onnistuu myös perinteisesti käsipelillä, mutta tässä kerron version yleiskoneella valmistamisesta.
Kirjan kirjoittajan resepteissä kaikki ainesosat vettä myöden on punnittu ja ilmoitettu grammoina.
Tässä oma versio taikinasta.

1 pss Kuivahiivaa
10g Suolaa
500g Vehnäjauhoja
350g Vettä (reilusti kädenlämpöistä)

Esilämmitä uuni 250°c. Jos omistat pizzakiven käytä sitä tässä!
Kaada kuivahiiva kuppiin veden sekaan ja anna seistä viitisen minuuttia. 
Laita jauhot yleiskoneen sekoituskulhoon. Aseta kone hitaimmalle nopeudelle. Lisää seuraavaksi suola ja kaada mukaan vesi-hiivaseos. Anna sekoittua 2 minuutin ajan.
Nosta nopeutta yhdellä pykälällä ja sekoita vielä 7 minuuttia.
Poista taikina astiasta ja muovaa se palloksi kevyesti jauhotetulla alustalla.
Jauhota sekoituskulhon sisäpinta ja aseta taikina takaisin sinne. Peitä liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa 20min.
Irrota taikina sekoituskulhosta muovista kaavinta apuna käyttäen.
Jaa taikina samankokoisiin osiin ja pyörittele palloiksi. Kohota liinan alla vielä 5 minuuttia.
Kauli kukin pallo ympyrän muotoon. Kääntele muutaman kerran samalla hieman jauhottaen. Jatka kaulimista kunnes taikina on todella ohutta.
Koska taikina oli kimmoisaa niin paistoin leivät uunissa pizzakiven päällä ilman leivinpaperia. Leipälapion virkaa toimitti kiven mukana tullut pelti minkä avulla leivät sai hivuttaa suoraan kivelle. 
Anna paistua 3-4 minuuttia. Jos olet onnistunut kaulimaan taikinan tarpeeksi ohueksi niin taikinan pitäisi kohota voimakkaasti palloksi.
Järkevintä on vasta sitten kaulia seuraava taikinapallo kun edellinen taikina on uunissa paistumassa.
Anna leipien jäähtyä kunnolla ritilän päällä.
Juuri ennen tarjoilua sipaise leipien pohjaan pullasudilla vettä ja leikkaa terävällä veitsellä aukko. Täytä leipä varovasti haluamallasi salaatilla pohjan kautta eli ideana on, että jokainen ruokailija rikkoo itse leipäpallon pinnan. Laita mahdollinen salaatinkastike erikseen tarjolle ettei leipä pääse vettymään.
Salaatinkastikkeena voi käyttää esim. Sinappista salaatinkastiketta tai legendaarista Taivaallista salaatinkastiketta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti