keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Cheddar-Timjamileipä

Tämänkin reseptin pohjana on käytetty Richard Bertinetin Leipää kirjaa. 
Taikina on sama kuin salaattikätköissä. Ainoastaan kohotusaika on erilainen ja tietysti täytteet.
Tällä ohjeella tulee kolme leipää ja tarvitset kolme 20-22cm uunivuokaa. 
Aikaa tähän kannattaa varata reilusti. Ei niinkään aktiivista, mutta eri vaiheissa tehtävät kohotukset ottavat aikansa.
Leivän makuvaihtoehtojen rajana on vain mielikuvitus. Nyt yhdistin kaksi suosikkimakua eli Jukolan Juuston Cheddarin ja tuoreen timjamin. Juustokumina antaa lisää makua, mutta sitä kannattaa laittaa maltillisesti ettei mausta tule liian hallitseva.
Taikinan teen edelleen yleiskoneella, koska se on niin helppoa ja onnistumisprosentti on tähän asti ollut 100. 


1 pss Kuivahiivaa
10g Suolaa
500g Vehnäjauhoja
350g Vettä (reilusti kädenlämpöistä)


Juustoraastetta

Tuoretta Timjamia hienonnettuna
n. 1/2tl Juustokuminaa

Kaada kuivahiiva kuppiin veden sekaan ja anna seistä viitisen minuuttia. 
Laita jauhot yleiskoneen sekoituskulhoon. Aseta kone hitaimmalle nopeudelle. Lisää seuraavaksi suola ja kaada mukaan vesi-hiivaseos. Anna sekoittua 2 minuutin ajan.
Nosta nopeutta yhdellä pykälällä ja sekoita vielä 7 minuuttia.
Poista taikina astiasta ja muovaa se palloksi kevyesti jauhotetulla alustalla.
Jauhota sekoituskulhon sisäpinta ja aseta taikina takaisin sinne. Peitä liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa 1h.



Poista taikina muovisella kaapimella kevyesti jauhotetulle työtasolle.
Painele taikina n. 1cm paksuiseksi levyksi. Ripottele pinnalle tasaisesti juustokumina, timjami ja juustoraaste.
Juustoa saa olla reilusti. Laita timjamia oman maun mukaan.
Painele täytteet taikinaan sormilla.
Taita kolmannes taikinasta keskelle ja taita sitten toinen kolmannes päälle.Muovaa taikina takaisin palloksi ja anna levätä liinan alla vielä 30 min.
Kirjassa neuvotaan voitelemaan uunivuoat kevyesti voilla ja vuoraamaan leivinpaperilla.
Jaa taikina kolmeen osaan ja muovaa pitkulaisiksi leiviksi.
Aseta leivät vuokiin ja tee muutama viisto viilto taikinaan terävällä veitsellä tai niinkuin hc leipurit partakoneen terällä :)
Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi (n.1-1,5h)
Esilämmitä uuni 250°c
Aseta vuoat uuniin ja sumuta vettä pilveksi uuniin. 
Meillä kaikissa sumutinpulloissa oli erinäisiä puhditusaineita joten nakkasin "pari kourallista" vettä uunin pohjalle. Hienosti sekin höyrystyi! :)
Laske uunin lämpö 210°c ja paista leipiä 15-20min kunnes ne on pinnalta kullanruskeita.
Poista leivät vuoasta ja tarkista, että pohjankin väri on kauniin kullanruskea. Jos ei ole niin laita leipä ilman vuokaa vielä muutamaksi minuutiksi uuniin.
Anna leipien jäähtyä hetki ritilällä ennen leikkaamista.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti